SALIPAZARI YAĞLI GÜREŞLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Pehlivanlar 8 boyda kol bağlayarak kıyasıya mücadele etti. Başpehlivanlığa uzanan isim ise Ünal Kahraman oldu.

Ata sporu yağlı güreşler, Salıpazarı’nda yaşatılmaya devam ediyor. Salıpazarı Belediyesinin öncülüğünde bu yıl düzenlenen 3. Geleneksel Karacalar-Muslubey-Biçme Yağlı Güreşleri, Muslubey şenlik alanında yapıldı. Yağlı güreşler etkinliğine Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin,MHP Çarşamba İlçe Başkanı Kemal Düzgün,MHP Salıpazarı İlçe Başkanı Cavit Yıldırım,Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir,Esenyurt Salıpazarılılar Dernek Başkanı Mustafa Tarım,Sultanbeyli Salıpazarlılar Dernek Başkanı Mehmet Candan,Turizm ve Tanıtım Dernek Başkanı Ertan Özcan, ile çok sayıda vatandaş katıldı.

KOMİTE ÜYELERİNE TEŞEKKÜR

Etkinliklerde konuşma yapan Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, yağlı güreşlerde emeği geçenlere özellikle Karacalar Mahalle Muhtarı Erol Gürsoy,Biçme Mahalle Muhtarı Halil Tuğrul ve Ahmet Kesimoğlu’na  teşekkür ederek gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyledi. Yağlı güreşlerin bir ata sporu olduğunu hatırlatan Başkan Akgül, şunları söyledi:

İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ

“Türk spor tarihinde engin, Türk spor geleneğinde zengin bir yere sahip olan güreş, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip. Bütün sporların prototiplerinde olduğu gibi, güreşte eski devirlerde savaşa hazırlık amacıyla yapılmaktaydı. M.Ö. 4. yüzyıldan beri Türklerin ata sporudur “yağlı güreş”. İlkbahar aylarında doğanın canlanışını kutlamak amacıyla yapılan etkinliklerde, evlenme törenlerinde, zafer şölenlerinde hep güreş karşılaşmaları yapılırdı. Salıpazarı Belediyesi olarak ata sporlarına sahip çıkmak için yağlı güreşleri ilçemize taşıdık.”dedi.

BAŞPEHLİVAN ÜNAL KAHRAMAN

Aralarında Hüseyin Şahinal,Şükrü Kazan,Nuri Zengin,Mahmut Kavakçı,Osman Özgün,Hamza Köseoğlu,Ünal Kahraman,Ahmet Kavakçı gibi başpehlivanların da bulunduğu 124 güreşçi kispetlerini giyerek 8 boyda kol bağladı. Kıyasıya mücadelenin yaşandığı güreşlerde baş pehlivanlık için final müsabakasında Hüseyin Şahinal ve Ünal Kahraman  karşı karşıya geldi. Zorlu ve çekişmeli geçen final müsabakasında güreşçiler yenişemeyince puanlamaya geçildi.Rakibine 2-1 üstünlük sağlayan Ünal Kahraman  başpehlivanlığa uzanan isim oldu.